Nieuw rieten dak

Voor een super strak rieten dak gaat u naar Jansen rietdekkers Werkendam

Nieuw rieten dak laten aanbrengen op uw nieuwe woning? Of heeft u een bestaande woning waarop een (nieuw) rieten dak moet worden aangebracht? In beide gevallen bent u uiteraard op zoek naar het beste rietdekkersbedrijf!

Dan is het fijn als u in een persoonlijk gesprek alle wensen, ideeën en mogelijkheden door kunt nemen om zo tot het perfecte advies op maat te verkrijgen.

verschillende dakconstucties voor een nieuw rieten dak

Er zijn een aantal verschillende dakconstructies waar een nieuw rieten dak op aangebracht kan worden.

  • Open constructie
  • Schroefdak

Open constructie nieuw rieten dak

De open constructie is de wijze waarop rieten daken al eeuwen worden gemaakt.

Bij een open constructie wordt het riet op rietlatten gebonden. Er wordt dan gebruik gemaakt van de techniek van het binden, er moet dan altijd een spouw bestaan tussen het riet en de constructie die er onder zit. De rietlaag doet dan in de praktijk NIET mee als een isolerend pakket.

Om aan de bepaling van de RC-waarde (3,5) uit het Bouwbesluit 2012 te kunnen voldoen moet bij nieuwbouw bij een open dak constructie altijd een isolatielaag onder het rietpakket worden aangebracht. (art. 5.3).

In de praktijk wordt het rieten dak boven een isolatiepaneel aangebracht. Bij het vervangen van een bestaand rieten dak is men niet gebonden aan de eis van Rc=3,5 maar aan de norm die in het jaar van de bouw in werking was.

Het is niet eenvoudig dit type dak tochtdicht te krijgen als niet op en isolerend paneel wordt gewerkt omdat er dan geen “harde” scheiding is tussen binnen en buiten.

Bij een open dak constructie zijn duidelijk de sporen, rietlatten en de sprei en rietlaag te zien. Het “open”karakter van het rieten dak is vanuit de binnenkant ook goed te zien.

Omdat de traditionele open constructie relatief brandgevaarlijk is, tochtig is en stof met zich meebrengt gaat de voorkeur van rietdekkers en hun opdrachtgevers steeds meer uit naar het aanbrengen van een gesloten constructie (schroefdak)

 

Als er gekozen wordt voor een rieten dak met een open constructie kan het dak worden voorzien van aanvullende isolatie, dit in de vorm van sandwich panelen met een verhoogde tengel. Eventueel kan er achteraf van binnen uit geïsoleerd worden, denk er wel om dat er dan een tochtdichte dampremmende laag wordt aangebracht, wordt dat niet gedaan bestaat er grote kans op condensatie en daardoor zal het rieten dak snel verrotten.

nieuw-rieten-dak
nieuw-rieten-dak
nieuw-rieten-dak

Gesloten constructie (schroefdak)

Bij de gesloten constructie (schroefdak) is de werkwijze anders, het riet wordt dan op een dichte ondergrond geschroefd. Die dichte ondergrond bestaat normaal gesproken uit een isolatiepaneel, dit om aan de isolatievoorwaarde te kunnen voldoen. Bij renovatie van een rieten dak zal vaker een zelfbouwconstructie of plaatmateriaal van 18 mm gebruikt worden.

Bij een schroefdak helpt het rietpakket mooi mee met het vormen van een isolerend en tochtdicht pakket. Nu is er wel een harde scheiding tussen binnen en buiten, eventueel vuur kan geen zuurstof aanzuigen vanaf de onderkant aanzuigen waardoor het riet eerder zal smeulen dan branden. Dit zorgt er voor dat een schroefdak relatief brandveilig is.

Om welke dakconstructie het ook gaat, onze gediplomeerde rietdekkers hebben altijd een oplossing. Modern, stijlvol, landelijk of karakteristiek: bij ons zijn alle stijlen en sferen mogelijk!

Naast het aanbrengen van uw rieten dak bieden wij ook de mogelijkheid dakramen in allerlei soorten en maten te plaatsen. Uiteraard volgens dezelfde hoogstaande maatstaven als we op onze rieten daken toepassen.

We werken gegarandeerd met de beste kwaliteit riet, zodat u jarenlang plezier zult hebben van uw rieten dak. Ook het onderhoud en isoleren van uw dak hoort tot onze werkzaamheden.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Interesse in een vrijblijvende offerte? Vul dan het contactformulier in of bel ons op tel: 06-54310608. We nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Scroll naar top