Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Rieten dak

  Een rieten dak is een dak waar als dakbedekking  riet is gebruikt. Voor het aanbrengen van een rieten dak wordt een  rietdekkersbedrijf ingeschakeld zij hebben verstand van riet en helpen u graag verder.

  Herkomst van riet voor een rieten dak

  In ons land zin een aantal plekken waar riet groeit wat geschikt is om als dakbedekking te gebruiken.
  De gebieden waar zulk riet groeit bevinden zich vooral in

  • Friesland,
  • Noord-Holland,
  • Stellendam,
  • Nieuwkoopse plassen
  • (Weerribben-Wieden)

  Maar ook rond de grote rivieren kan op verschillende plaatsen riet gesneden worden. Bij elkaar is er in Nederland ongeveer  7000 hectare riet waarvan zowat 2/3 wordt gemaaid. Ieder jaar moet riet gemaaid worden omdat het anders niet meer geschikt is voor dakbedekking.

  Er moeten ook gedeeltes van rietlanden blijven staan voor het broeden van bepaalde vogelsoorten en dergelijke. In Nederland kunnen we maar voor 25 % in onze eigen voorraad van riet voorzien. Daardoor wordt er veel riet geïmporteerd.

  Rieten dak door de jaren heen

  Nederland is een waterrijk land waar langs de oevers vaak rietkragen voorkomen. Doordat riet een veelvoorkomend gewas is wordt het al eeuwen toegepast als dakbedekking.
  Omdat er ruim voldoende riet beschikbaar was bleek het een voordelige en ook in praktische zin een goede oplossing te zijn voor vele daken.

  Tijden veranderen en met de komst van de bouwregelgeving veranderde er ook veel rond rieten dakbedekking. Waar men vroeger altijd werkte met een open dakconstructie waarbij het riet rechtstreeks op de rietlatten werd bevestigd kan dat nu niet meer. Bij zo’n constructie kun je het riet van binnenuit ook zien.

  Deze methode is brandgevaarlijk en kan nog wel gebruikt worden voor een afdak of een schuur terwijl het op een woning minder geschikt is.
  Met de vereisen die er tegenwoordig gesteld worden rond isolatie en brandveiligheid is er voor het aanbrengen van een rieten dak veel veranderd.


  Nu worden er op de dakconstructie isolatieplaten bevestigd waar het riet op geschroefd wordt met speciale schroeven waar ijzerdraad aan bevestigd is. Zo is de brandveiligheid veel beter gewaarborgd en verkrijg je een uitstekende isolatiewaarde. Zo’n gesloten constructie geeft ook veel minder stofoverlast in huis wat ook een groot voordeel is.

  Waarom een rieten dak

  U zult zich misschien afvragen: waarom een rieten dak. Daar willen wij op deze pagina graag een antwoord op geven. Een mooiere dakbedekking is er niet, een rietgedekt dak is gewoon altijd het mooist. Uw huis krijgt met een rieten dakbedekking flinke meerwaarde zowel optisch als economisch.

  Past een rieten dak wel bij mijn woning?

  Of u nu een boerderij heeft, een villa of een landhuis een rieten dak past bij iedere woning. U zult versteld staan van de prachtige uitstraling die uw woning krijgt door rieten dakbedekking aan te brengen. Ook als u in een meer modern vormgegeven huis woont komt een rieten kap zeker tot zijn recht.

  mooi-rieten-dak

  Van een pannendak naar een rieten dak

  Heeft u nu dakpannen op uw woning en vraagt u zich af of deze vervangen kunnen worden voor riet en hoe dat in zijn werk gaat? Meestal zijn daar geen ingewikkelde aanpassingen voor nodig, de dakpannen worden gewoon verwijderd en afgevoerd, daarna worden de panlatten vervangen voor rietlatten en wordt er een rieten dak op aangebracht, als u graag eens een afspraak wilt maken om helemaal vrijblijvend geadviseerd te worden dan kunt u eenvoudig het contactformulier invullen. De vakmensen van Jansen rietdekkers Werkendam helpen u heel graag verder

  Wat kost een rieten dak

  Wilt u graat te weten komen wat een rieten dak kost? Dat is van een aantal factoren afhankelijk

  • Hoe is de staat van het dak? moeten er veel aanpassingswerkzaamheden uitgevoerd worden?
  • Zijn er veel details in het rieten dak zoals dakkappelen, dakramen, dakdoorvoeren etc.
  • Moet er isolatiemateriaal aangebracht worden of is het dak al voorzien van isolatie waar het rieten dak zo op aangebracht kan worden
  • Is het dak makkelijk bereikbaar om materiaal aan te voeren en een steiger te plaatsen voor de veiligheid
  • De hoogte van het dak telt ook mee omdat dit invloed heeft op de snelheid waarmee gewerkt kan worden
  rieten-dak
  Rieten dak kleine woning voorkant
  Rieten-dak
  Rieten dak kleine woning achterkant

  Hoe lang gaat een rieten dak mee

  Een vraag die vaak gesteld wordt is: Hoe lang gaat een rieten dak mee, met andere woorden wat is de levensduur. Dit is sterk afhankelijk van een aantal belangrijke factoren

  • Wat is de hellingshoek van het dak, hoe steiler het dak is hoe minder water er op blijft staan des te minder snel zal het riet aangetast worden.
  • Laat u regelmatig onderhoud aan uw rieten dak plegen dit is o zo belangrijk, in de eerste plaats zal uw dak er altijd op en top uit zien en in de tweede plaats zal de levensduur aanzienlijk verlengt worden.
  • De kwaliteit van het riet wat gebruikt is heeft ook invloed op de levensduur van het dak, een rietdekkersbedrijf wat is aangesloten bij de vakfederatie voor rietdekkers zal altijd garant staan voor de beste kwaliteit
  Scroll naar boven